Lastige vragen over koloniale collecties

Auteur: Jos van Beurden

ISBN: 9789464562217

Uitgever: Walburgpers

Flaptekst

Nederland en andere Europese landen zeggen bereid te zijn om roofkunst aan oude koloniën terug te geven. Maar de daad bij het woord voegen is lastig.

Jos van Beurden, deskundige in koloniale roofkunst, vertelt over de drie grootste obstakels bij teruggave. Europese landen blijven de baas in het onderzoek naar koloniale collecties en willen de zeggenschap erover nauwelijks aan hun oud-koloniën afstaan. Particuliere bezitters houden zich angstvallig stil over hun collecties uit voormalig koloniale gebieden en veel oud-koloniën hebben nog niet uitgedokterd bij wie de schatten het beste thuishoren. In oud-koloniën doen zich spanningen voor tussen regeringen enerzijds en lokale actoren anderzijds (etnische minderheden en oude vorstenhuizen). Van Beurden laat zien hoe daar nu mee wordt omgegaan.

Het lege-vitrinesyndroom is een boek dat, zeker nu het onderwerp ‘restitutie’ bijna voortdurend in de belangstelling staat, helpt om de discussie verder te brengen. Van Beurden legt de moeilijkheden achter het loslaten van koloniale collecties bloot en laat zien dat het hoog tijd is om te stoppen met wegkijken. 

Hoofdpunten
In het boek zoomt Van Beurden in op drie kernvragen:
Hoe kunnen oud-koloniën meer zeggenschap krijgen in het onderzoek naar geroofde collecties?
Wat te doen met objecten die zich bij privéverzamelaars of in de kunsthandel bevinden?
Wie is uiteindelijk de ontvanger van de terug te geven objecten; het nationaal museum van een oud-kolonie of de minderheid en het vorstenhuis waarvan ze ooit werden geroofd?

 

 

#

Het is niet mogelijk om een reactie te plaatsen