Auteur: Henk Harcksen

EAN: 9789491872129

Uitgever: Calbona Uitgeverij

Flaptekst

LIEFDE ALS RUWE DIAMANT 

Eindelijk een Nederlands-Indische familiekroniek, dat iedereen raakt. Het verhaal van Henk Harcksen is namelijk universeel voor alle culturen die met elkaar samensmelten of botsen. En dat is van alle tijden. 

De auteur prikt met zijn verhaal door het “tempo doeloe’ gedoe heen. En richt zijn blik niet op de schuldvraag, maar schetst een beeld dat herkenbaar is voor veel emigranten en vluchtelingen die in Nederland zijn terechtgekomen door omstandigheden. 

In een sneltreinvaart wordt de lezer meegezogen in een relaas die de schurende relaties van de betrokken families door alle generaties heen blootlegt. Doorspekt met songteksten, gedichten en proza. 

Maar wat heeft Frits Bolkestein te maken met het Ramayana epos? En wat het verband is tussen een Rotterdamse koopmansfamilie en een Royal Indian Sikh regiment? Of hoe zit de liefdesverhouding in elkaar tussen een Nederlandse luchtmacht officier en een ongewoon Indisch meisje uit Batavia? 

Henk Harcksen beziet de wereld door zijn zelf geslepen diamant en beschrijft op een heftige indringende wijze hoe het spectrum van het leven uiteen kan spatten. 

Henk Harcksen schrijft een familie-kroniek waarin zijn beleving als kind overgaat in een diep en soms pijnlijk besef over relaties, liefde en leed binnen zijn familie.

In dit verhaal wordt de sfeer van Nederlands-Indië en van het vooroorlogse Rotterdam opgeroepen, gevolgd door verhalen over een meisje dat als ongewenst kind werd verstoten, en over anderen die met moeite hun vleugels konden uitslaan.

Hij vertelt over het Sikh regiment die levens redde tijdens de Indonesische Revolutie, over zijn vader die van krijgsgevangenschap in Polen de oversteek maakte naar Indonesië. 

Tot slot is een Eurocommissaris meer dan een passant in dit verhaal en wordt de Digitale Revolutie van binnen uit beschreven, een luchtbel voor de een, voor de ander de ‘digital highway” tot emancipatie

 

 

#

Het is niet mogelijk om een reactie te plaatsen