Opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid

Auteur: Petra Groen, Anita van Dissel, Mark Loderichs, Rémy Limpach, Thijs Brocades Zaalberg 

ISBN: 9789024438952

 Uitgever: Boom Amsterdam

Flaptekst

Voor het eerst worden de militaire ontwikkelingen in Nederlands-Indië en het Caribisch gebied in één overzichtswerk geanalyseerd en van een historische context voorzien.

Koloniale geschiedenis is militaire geschiedenis. Dat is de stelling die wordt uitgewerkt in Krijgsgeweld en kolonie. Met militair geweld vestigde Nederland zijn gezag over de uitgestrekte Indonesische archipel en consolideerde het zijn heerschappij over Suriname en de Antillen in de negentiende eeuw. In de twintigste eeuw ging het Aziatische deel van dit kolossale rijk ten onder in een bloedige koloniale oorlog.

De koloniale context in onderzoek en illustratie

Hoe verliepen de verovering en de teloorgang van de koloniën in tactisch en militair-strategisch opzicht? In themahoofdstukken wordt ingezoomd op de organisatie, samenstelling en bewapening van het koloniale leger en de marine, het koloniale vijandbeeld en de traditie van extreem geweld binnen de koloniale context. Nooit eerder zijn de talrijke expedities en oorlogen van het koloniale leger zo grondig onderzocht en met elkaar vergeleken. Het boek bevat tientallen kaarten en is rijk geïllustreerd.

De opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid

Krijgsgeweld en kolonie vergelijkt voor het eerst het Nederlandse militaire optreden in Nederlands-Indië, Suriname en op de Caribische eilanden. Nieuw is ook dat het optreden van het Nederlandse en koloniale leger en de vloot in hun onderlinge samenhang is geanalyseerd. De militaire ontwikkelingen worden geduid met aandacht voor de organisatie, het personeel, de bewapening, de doctrine, het vijandbeeld en de militaire ethiek, inclusief de traditie van extreem geweld. Krijgsgeweld en kolonie verklaart zo de opkomst en ondergang van Nederland als koloniale mogendheid vanuit militair perspectief.

 

 

#

Het is niet mogelijk om een reactie te plaatsen