Auteur: Bert L.T. van der Linden 

Uitgever: Verloren

ISBN: 9789087041748

Verkrijgbaar bij Verloren.nl

Flaptekst

Veel Nederlandse architecten trokken in het begin van de twintigste eeuw naar het zich snel ontwikkelende Nederlands-Indië. Het was de ‘gouden periode’ van de Nederlandse architectuur in de tropen. Cosman Citroen (1881-1935) bepaalde, zoals dit boek laat zien, in belangrijke mate het ge- zicht van Soerabaja, het belangrijkste handelscentrum van Indonesië. 

Zijn gemeentehuis bindt traditie aan moderniteit en is met galerijen en een dubbel dak perfect ingesteld op een tropisch klimaat. Citroens laatste ontwerp, het kantoorgebouw voor Borsumij, is een toonbeeld van moderniteit: rechthoekig met een plat dak, uitgevoerd in betonskelet met brede vensterstroken. Citroen had door zijn opleiding gedeeltelijk een kunstnijverheidsachtergrond, zoals goed te zien is in het luxueuze interieur van de villa Tan Tjwan Bie, waar hij ook de teakhouten plafonds en lambrise- ringen vormgaf, evenals de hanglampen, het glas-in-lood en de vloer met bijzondere geometrische patronen. 

Joko Triwinarto Santoso is een Indonesich architect en architectuurdo- cent met een bijzondere belangstelling voor de Nederlandse koloniale architectuur. Hij promoveerde in 2010 in Leiden op het werk van Citroen, ondersteund door de Ford Foundation. Dit boek is gebaseerd op zijn dissertatie.

#

Het is niet mogelijk om een reactie te plaatsen